Perskindol

Sastojci

Mentol

Mentol

Mentol je poznat u Japanu prije više od 2000 godina, na Zapadu se pojavio prvi put tek u 18. stoljeću (1771. godine), kada ga je izolirao iz ulja paprene metvice njemački liječnik i kemičar David Hieronymus Gaubius.

Unatoč činjenici da postoji osam različitih oblika molekule (stereoizomera) strukturna formula mentola u prirodi se javlja uvijek u samo jednom obliku, kao L - mentol (levomentol).

Mentol u gelovima i kremama koje se nanose na kožu stimulira receptore kože za hladno. To omogućuje osjećaj hlađenje. Stimulacija receptora daje osjećaj hlađenja, dok se stvarna temperatura kože ne mijenja. Osim učinka hlađenja mentol ima analgetski učinak. Ovaj učinak postiže se na 2 načina: blokiranjem receptora boli u koži te vezanjem na receptore za hladno što daje osjećaj hlađenja i skreće pozornost s bolnog podražaja.

Svi proizvodi iz linije Perskindol sadrže prirodni levomentol. Proizvodi se razlikuju samo po ograničenoj koncentraciji koja varira ovisno o namjeni. U Active liniji udio mentola je (1,5%), dok je u Cool liniji 7%.

Eterično ulje zimzelena

Eterično ulje zimzelena

Zimzelen (eng. Wintergreen) je mali grm koji raste u Sjevernoj Americi i Kanadi, kao i na području Nepala. Konačna visina mu je 15 cm, ima lišće u obliku jajeta i cvjetove zvonastog oblika koji rastu pojedinačno ili u manjim nakupinama. Cvate u srpnju i kolovozu, a daje crvene okrugle plodove koji su vrlo aromatični. Plodovi ostaju na biljci tijekom cijele zime, ako ih ne pojedu ptice i male životinje. Zbog svog atraktivnog izgleda često se koristi u aranžmanima i ukrasima.

Eterično ulje zimzelena sadrži velike količine metil-salicilata (98% i više). Ulje je blijedo žute ili ružičaste boje i slatkog drvenastog, voćnog mirisa. Izuzetno ugodan miris ovog eteričnog ulja je poznat iz gume za žvakanje ili zubne paste. Metil-salicilat povećava lokalnu cirkulaciju krvi.

Eterično ulje borovih iglica

Eterično ulje borovih iglica

Vjerojatno svatko pamti ugodan miris borove šume, uz samu obalu ili u planinama. Eterično ulje borovih iglica vrlo je popularno u aromaterapiji i ima pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Primarno stanište borova je sjeverna polutka, a postoji preko 100 vrsta bora.

Crveni bor je do 40 metara visoko stablo čiji je promjer oko 1,5 m. Kora na mladim stablima je nenametljivo smeđa. Igle rastu prema dolje u parovima i drže se na stablu tri godine. Na zrelim stablima iglice su duge od 5 do 7 cm, ponekad i do 11.

Eterično ulje borovih iglica primjenjuje se kao prirodni kao antiseptik i dezinficijens. Preporuča se za dobrobit dišnog sustava.

Eterično ulje borovih iglica može uzrokovati hiperemiju - širenje krvnih žila i time povećati lokalni protok krvi. Slijedom toga, poboljšava se cirkulaciju krvi u dubljim tkivima, a time i brži oporavak zbog boljeg dotoka krvi u tkiva.

Eterično ulje naranče

Eterično ulje slatke naranče

Eterično narančino ulje vrlo je popularno u aromaterapiji. Ono ima karakterističan miris svježih agruma. Često se koristi kao aditiv u kozmetici te je čest sastojak proizvoda za masažu. Ovo eterično ulje iznimno je poplarnu u mirisnim sobama i saunama.

Eterično ulje dobiva se hladnim prešanjem ploda kore naranče (Citrus sinensis).

Za eterično ulje naranče karakteristično je protuupalno djelovanje, a često se koristi za masažu mišića kod grčeva. Osim primjene kod masaže svjež miris ovoga ulja ima pozitivan učinak na ukupnu dobrobit te smanjuje psihičku napetost.

Eterično limunovo ulje

Eterično limunovo ulje

Limun je malo zimzeleno stablo s ovalnim listovima, mirisnim cvijećem i zelenim plodovima koji mijenjaju boju u žutu. Plodovi rastu na drveću tijekom cijele godine. Eterično ulje dobiva se hladnim tiještenjem svježe kore ploda. Često se koristi u aromaterapiji zbog svojih blagotvornih učinaka na raspoloženje. Eterično ulje limuna poboljšava protok krvi u mišiće.

Osvježavajući miris limuna pomaže u ostvarenju fizičkog blagostanja, smanjuje i psihički stres.

Eterično ulje bergamota

Eterično ulje bergamota

Eterično ulje bergamota je najnježnije od svih eteričnih ulja citrusa. Ulje je slatkastog, limunastog mirisa. Eterično ulje bergamota je kao zraka sunca.

Bergamot raste na Korzici, obalama Maroka i Italije. Može narasti do 3 metra. Cvjetovi su snježno bijele boje i ugodnog mirisa. Plodovi su manji od naranče, okrugli ili kruškolikog oblika, a imaju zelenu ili žutu koru. Stablo urodi plodom tri godine nakon cijepljenja, a zatim kroz dvadeset ili trideset godina urodi sve više.

Hladno prešana ulja, kako i ime implicira, dobiva se mehaničkim pritiskom uglavnom sjemenki. Postupak se provodi bez upotrebe različitih otapala, bez dodavanja stabilizatora i aditiva.

Eterično ulje bergamota djeluje kao analgetik - inhibitorno djeluje na osjećaj boli te kao antidepresiv.

Upozorenje!

Primjena eteričnog ulja bergamota nije preporučljivo za osobe s osjetljivom kožom. Zbog fototoksičnosti nakon nanošenja na kožu ne preporučuje se izlaganja Suncu ili UV zračenju.

Eterično ulje ružmarina

Eterično ulje ružmarina

Ružmarin potječe iz mediteranske regije. Sam naziv opisuje stanište: „rosa marinus“ tj. cvijet koji raste uz more. Ružmarin je zimzelena grmolika biljka s lišćem u obliku iglica.

Eterično ulje dobiva se parnom destilacijom cvjetnih vrhova.

U aromaterapiji ružmarin brzo budi osjetila i bistri um te poboljšava pamćenje. Ružmarin također pomaže u brojnim drugim trenucima: iscrpljenost, potiče apetit, umanjuje anksioznost i nesanicu te smiruje živce.

Ružmarin se često koristi u kuhanju, a izvrstan je antioksidans.

Eterično ulje lavande

Eterično ulje lavande

Lavanda je zimzelena grmolika biljka koja naraste do 1 metar visine.

Eterična ulja lavande često se dodaju kozmetičkim proizvodima, kremama i uljima za masažu, zbog mnogih blagotvornih učinaka aromaterapije.

U kozmetičkim pripravcima pogodna su za masažu jer pomažu u smanjenju napetosti mišića, osebujan miris djeluje poticajno te smanjuje anksioznost. Eterično ulje lavande zbog svojih brojnih potencijalnih koristi i učinaka jedno je od najčešće korištenih eteričnih ulja.